Frossle.com
Få ett sminkkit för 0kr!
Vinn 25.000 kr att shoppa för!
Underkläder.se
Få ett par trosor för 0 kr
Bodyguard.nu
Playman.se
Gratisspotify.se
ishop.nu
Barnstrumpor för 0 kr!
SoChic.se
BidRivals
Gratisbio.se
Använder Blogger.
fredag 3 december 2010


Tacksamma människor mår bättre och lyckas bättre i livet. Men hur får man en gnällspik att känna tacksamhet?




Forskningsresultat inom positiv psykologi visar att människor som är positiva och känner tacksamhet i vardagen lever längre, har bättre självkänsla och lyckligare relationer. De visar mer sällan tecken på depression eller ångest, hanterar stress bättre och har bättre hälsa. Glada människor presterar bättre, tjänar bättre och mår också bättre på sin arbetsplats. Människor som känner tacksamhet och inte gärna gnäller i onödan blir dessutom bemötta på ett bättre sätt av andra människor, eftersom de gör andra på gott humör. De är också mer kreativa och öppna för förändringar och nya intryck.


Men hur ofta känner vi tacksamhet så där spontant? Många har det materiellt sett bra men gnäller ändå. Vi är visserligen bra på att visa tacksamhet inför livet eller mot andra människor om det hänt något allvarligt eller efter en livskris. Men när livet rullar på som vanligt, varför jubla över det självklara då?- Människan har egentligen inte svårt för att se ljuspunkterna i sin vardag men vi gör det alltför sällan eftersom det krävs mer energi för att få hjärnan att koppla om och tänka positivt.


Felet många gör i vardagen är att satsa för mycket krut på ett område i livet, som jobb och skola och därmed prioritera ned relationer, hälsa och fritid.- Att säga, jag har inte tid att motionera för skolan/jobb tar för mycket tid, är en väldigt kortsiktig strategi eftersom man begränsar roliga aktiviteter i sitt övriga liv. Men det tar faktiskt bara fem minuter att få till en känsla av att du gör något för ditt välbefinnande.


Det krävs en större ansträngning att känna tacksamhet än tvärtom, är det värt besväret.-Människan är egentligen förprogrammerad till att se hinder och besvär för att kunna överleva på bästa sättet. Det häftiga är att alla kan tänka om, se saker från ett annat perspektiv och må bättre, genom träning. Gör du bra saker för dig själv växer positiva känslor fram, vilket skapar en positiv spiral av ökat välbefinnande.



Tacksamhet är alltså själva nyckeln till att känna ett större lugn och välbefinnande i vardagen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns mycket vi kan va tacksamma för, men som vi tyvärr inte är. Inte förrens det händer nått allvarligt (som du skriver) Då börjar man inse vad tacksamhet innebär.

De flesta behöver nog lära sig att bli mer tacksamma.

Joe

Hella sa...

Joe! Jag kan bara hålla med dig=)Vi tar för givet att fåglarna sjunger ute på våren,att det finns mat i kylskåpet och att bilen rullar. Om man var helt närvarande skulle man kunna känna tacksamhet för detta och inte bara ta det för givet.

Skicka en kommentar

Summa sidvisningar

Du!!! De vore förstås väldigt trevligt om du ville skriva en kommentar=)

About Me

Min bilder
Hella
Fnittrig pingla som brinner för kläder och inredning. Lever på hoppet om att alla mina drömmar ska bli verklighet=)
Visa hela min profil
Blossip

About this blog